Kunsthal Boschveld

Laatste expo van Kunsthal Boschveld – op locatie: Joop Beljon, kunstenaar (1922 – 2002)

In 2017 ontmoette u Kunsthal Boschveld – op locatie. Zoals u weet zijn we nog steeds op zoek naar een vaste locatie. Tot die tijd zult u ons ontmoeten op wisselende plekken tegen komen. Kunsthal Boschveld exposeerde van zondag 16 juli tot en met 13 augustus 2017 op locatie: Toonzaal, de Mortel, ‘s-Hertogenbosch. De ingang van de tentoonstellingsruimte bevindt zich schuin tegenover de ingang van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch.

beljon1

Opening 16 juli 2017 
De expositie werd geopend door drs. Roeland Beljon (zoon van de kunstenaar) met een inleiding op het werk van Joop Beljon. En door beeldhouwer Ben Stolk, leerling van Joop Beljon.

Kunsthal Boschveld – op locatie presenteerde ontwerpen en modellen uit de eigen collectie van de overleden kunstenaar. Beljon is een belangrijk kunstenaar. In 1998 kreeg hij in Apeldoorn de Joop Wilhelminaring uitgereikt, de belangrijkste oeuvreprijs voor een Nederlandse beeldhouwer.

Beljon was meer dan 20 jaar directeur van de Koninklijke Acdemie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en betrokken bij de oprichting van de vermaarde afdeling typografie.
In zijn lange loopbaan was Beljon tevens actief als kunstrecensent. Zijn kunstrecensies onder de schuilnaam Bernard Majorick vielen op. Met Pieter Brattinga wist hij Chagall over te halen een tekening te maken bij zijn Majorick-essay in het tijdschrift Kwadraat.

Beljon schreef een aantal belangrijke werken over vormgeving.
Als redacteur en vormgever van het dagblad de Nieuwe Linie nam Beljon de essayist Kees Fens onder zijn hoede. Fens loofde Beljon later als zijn leermeester.

Tertulia-de-gigantes1

Beljon maakte naam als beeldend kunstenaar in het buitenland met zijn project Hommage to Sam Rodia, een beeldengroep bij de Universiteit van California in Long Beach. Beljon droeg dit werk op aan de outsider-kunstenaar Sam Rodia.
In 1968 nam Beljon deel aan het kunstproject voor de Olympische spelen in Mexico-stad: Tertulia de Gigantes aan de Routa de la Amistad (Weg van de Vriendeschap).
Beljon realiseerde een groot aantal tuinen en omgevingssculpturen, o.a. in Bahrein (3 fonteinen en een vijver), het Cementrum in Den Bosch, in Den Haag bij het kantoor van Rijkswaterstaat, in Apeldoorn bij het Computercentrum van de Rijksbelastingsdienst, in Groningen, en in Tel Aviv in Israël waar Sheila Hicks ook haar bijdrage leverde, en Jeruzalem: Dukdalf.