2016

Last Call | De vreugde van het kunst kijken en kunst maken (woensdag 23 november tot en met zondag 27 november 2016)

Kunsthal Boschveld – waar alles draait om kunst kijken, verlaat na negen maanden locatie Vughterstraat 234. We vroegen een aantal kunstenaars die eerder bij ons exposeerden één of meer werkstukken voor te stellen om het moment van doorreizen te markeren.
Het draait bij dit afscheid van de locatie Vughtertraat opnieuw om kunst kijken en laten zien waar kunstenaars mee bezig zijn. Met dit in gedachten bouwen we steeds aan tentoonstellingen. Om – iedere keer weer – onze verrassingen met bezoekers te delen, U te tonen wat bijzonder is aan de zoektocht van kunstenaars in stad en land.

Jos Claassen – samen met zijn partner Janneke Rijnders sponsor van deze expositie – opende woensdag 23 november jl. de expositie.

We ontvingen ruim 350 bezoekers in drie dagen tijd. Wij bedanken bezoekers uit Den Bosch en uit het hele land voor het enthousiasme en de levendige belangstelling.
Zie ook Nieuwbrief Kunsthal Boschveld november 2016

Nieuws Vermiste tekening van de bekende Amsterdamse Cobra-kunstenaar Jan Nieuwenhuys (1922-1986) gevonden

Bij het inrichten van de tentoonstelling voor de kijkdagen van de benefiet kunstveiling van Terre des Hommes ’s-Hertogenbosch op 15 oktober aanstaande, vonden wij onder de geschonken werken ‘een vermissing’, de tekening van Jan Nieuwenhuys, Stier II. Deze tekening was al jaren zoek. Nieuwenhuys die ook wel een van de meest mysterieuze leden van de Cobra-groep wordt genoemd, maakte de tekening in 1961. Het kunstwerk, zochten we uit, kwam via de rijksdienst voor de verspreiding van kunstwerken in Den Bosch terecht. Na enige omzwervingen kwam de tekening, rijkseigendom, tussen de te veilen werken terecht. Inmiddels heeft Kunsthal Boschveld contact opgenomen met het instituut voor cultureel erfgoed en het Cobra-museum om het kunstwerk over te dragen aan het Rijk.

Brabants dagblad: vermist Cobra-werk gevonden op veiling

Benefiet Kunstveiling Terre des Hommes winkel ‘s-Hertogenbosch (kijkdagen van 11 tot en met 14 oktober, veiling 15 oktober 2016)

Kunsthal Boschveld stelde om niet de ruimte beschikbaar voor de benefiet kunstveiling van Terre des Homme. Curator Oscar Schrover richtte voor de kijkdagen de ruimte in met de door kunstenaars gedoneerde werken. De veiling werd mogelijk gemaakt door inzet van vrijwilligers, kunstenaars, bedrijven en Rotary Centrum ‘s-Hertogenbosch. De veiling o.l.v. de heer H. Korst leverde 7000 euro op voor het programma van Terre des Hommes.
Zie voor meer informatie Benefiet Veiling Terre des Hommes

Fred Schley | Paperroom (11 september tot 2 oktober 2016)

In deze tentoonstelling brengt Kunsthal Boschveld realistische schilderijen van Fred Schley samen met abstracte tekeningen en conceptuele werken op papier van gevestigde kunstenaars Semna van Ooy, Yvonne van den Herik, Keetje Lindner, en jong talenten Boukje Voet, Edmond Steinbusch, Kiem Loon Chen. Kunstwerken die vorige generaties als inherent onverenigbaar zagen, stijlen die haaks staan op het ‘zijn’ van het kunstwerk. Realisme stond tegenover de abstractie, en de vertegenwoordigers van de stromingen waren in een gevecht verwikkeld.

Nieuwsbrief Kunsthal Boschveld 15 augustus 2016
Nieuwsbrief Kunsthal Boschveld 3 september 2016
Brabants Dagblad:aankondiging preview en Brabants Dagblad: aankondiging expositie

Ton Frenken | Schilderijen en tekeningen, overzichtstentoonstelling (26 juni tot en met 5 augustus 2016)

Een eerbetoon aan de kunstenaar en organisator van de grote Bosch tentoonstelling in 1967.
Nieuwbrief Kunsthal Boschveld (juni 2016)
Aankondiging van de Stichting Bosch500

Aangeraakt door de natuur, groepstentoonstelling (mei 2016)

Opnieuw staat de natuur centraal in een tentoonstelling van Kunsthal Boschveld, de derde op de locatie Vughterstraat.
We sieren deze tentoonstelling met een citaat van Shakespeare. De Engelse bard overleed namelijk 400 jaar geleden (in 1616), 100 jaar na Jeroen Bosch.
One touch of nature makes the whole world kin — Een enkele aanraking door de natuur maakt de ganse wereld verwant.
En ook nu weer vormen, net als bij de eerste expositie in de Vughterstraat, tekeningen een belangrijk onderdeel van de expositie.
Nieuwsbrief Kunsthal Boschveld (mei 2016)

De Bosch Open Expo (BOE), i.s.m. Stichting Bosch500 en 6 stedelijke partijen (maart 2016)

Je Vincent), werken van Vincent Bijleveld (maart 2016)

De Bosch Open Expo is een diverse en verrassende collectie hedendaagse kunst geinspireerd op het werk en leven van Jheronimus Bosch. Kunsthal Boschveld is een van de locaties waar het werk vanaf 19 maart 2016 te zien was.De open inschrijfprocedure van de BOE is afgeleid van de ZomerExpo (Artworlds). Na selectie van de werken door een deskundige jury, hebben wij uit de geselecteerde werken onze eigen tentoonstelling mogen samenstellen.

Ook is er in Kunsthal Boschveld werk te zien van Vincent Bijleveld. Hij nam eerder deel aan tentoonstellingen in Kunsthal Boschveld en was Artist in Residence in 2014.

Zie voor onze tentoonstelling de catalogus van de BOE. De catalogus is nog verkrijgbaar bij Kunsthal Boschveld.
De aankondiging op de website van de Bosch Open Expo
Kunsthal Boschveld Nieuwsbrief (I, april 2016)
Kunsthal Boschveld Nieuwsbrief (II, april 2016)

Bij het zigzagpad, groepstentoonstelling (februari 2016)

We openen op de nieuwe locatie aan de Vughterstraat 234 met een groepstentoonstelling met tekeningen, collages en foto’s en kleine objecten. De titel van de tentoonstelling is genomen uit een gedicht van Ida Gerhardt:
‘…of bij het zigzagpad, waar men haast niet
naar de ander waagt te zien. – En stap voor stap
wint men het vergezicht, waarnaar het hart
de donkere winter lang is uitgegaan.’

De tentoonstelling is geopend door de Amsterdamse kunstenaar Willem Gorter, o.a. oud docent van de Rietveld Academie. Zie deze link voor de tekst van de openingstoespraak.
Kunsthal Boschveld Nieuwsbrief (februari 2016)

In januari 2016 komen de eerste berichten dat we met steun van Ekoplaza / Udea BV de verlaten winkelruimte aan de Vughterstraat 234 kunnen betrekken. Nadat professionals o.a. het systeemplafond en tussenwand hebben verwijderd; de bekabeling is aangepast; radiatoren zijn aangelegd, mogen wij aan de slag. Drie weken hard werken met vrijwilligers, meters gipsplaat en emmers latex, nieuwe wanden bouwen met onze tentoonstellingswanden. Blij met de galerie waardige ruimte die is ontstaan. Waar alles gaat om kunst kijken.